Hoppa till sidans innehåll

Projekt - Aktiv student


Det går att få fysiskt inaktiva studenter att älska träning.
Det går att förbättra studenters upplevda hälsa genom studentidrott.
Det går att minska hinder för fysisk aktivitet.

Aktiv Student riktar sig till den grupp studenter som idrotten ofta har svårast att nå, nämligen de fysiskt inaktiva. Genom att erbjuda anpassad träning i mindre grupper samt workshops och föreläsningar kring hälsa och välbefinnande är målet att deltagarna ska få en förbättrad fysisk och psykisk hälsa. Metoden innebär att fysiskt inaktiva studenter tillsammans med duktiga ledare lägger till en ny vana, fysisk aktivitet, i sitt liv och fortsätter på egen hand när Aktiv student är slut. Efter fyra år med projektet kan vi säga att vi har hittat ett upplägg som fungerar.

Resultatet visar att mer än 80 % av de som deltar i Aktiv student är fysiskt aktiva ett år efter projektets slut.

Aktiv student innehåller
En grupp fysiskt inaktiva studenter på mellan 15-30 personer
3-6 månaders anpassad och varierad träning i studentidrottsföreningen
Hälsotester (vid början och slut)
Motiverande samtal med engagerade ledare
2-4 föreläsningar kring livsstilsrelaterade ämnen så som ex. stress, oro, bra mat och balansen i livet
Workshops inom träning och hälsa
Inspiration till en hälsosam livsstil

Kravet för att komma med i en grupp är att du är och har varit fysiskt inaktiv i
minst ett år.

Soffpotatisar_AktivaStudenter

Bara det faktum att jag har tränat i 6 månader är otroligt, men att jag har en gedigen vilja att fortsätta är vad som gjort mig mest nöjd. Dessutom har modet att prova nya träningsformer ökat exponentiellt för varje månad som gått.” 

Deltagare, Linköping

Aktiv student-handboken – en verktygslåda för att lyckas
För att samla allt bra vi gjort och lärdomar vi fått i arbetet med Aktiv student har en handbok tagits fram. Här finns praktiska tips kring hur man når studenter, hur man skapar bra stämning i gruppen, enkla tester för att se förbättringar hos deltagarna, utmaningar och fördelar med stora respektive små grupper. Läs och inspireras genom att klicka på på bilden för att komma till handboken.

Från Aktiv student till Aktiv LiU-anställd 
Resultaten från Aktiv student i Linköping blev så positiva att man även startat Aktiv LiU-anställd, för personal vid Linköpings Universiet. Första året deltog 85 personer

Läsvärda länkar
FYSS
FYsisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling
Motiverande samtal

Så startade Aktiv student
Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) belyste i en rapport (Stoppa pressarna, 2006) den psykiska ohälsan bland studenterna. Ohälsotalen för studenter har negativa utvecklingskurvor, som visar en ökning av trötthet, sömnbesvär, oro, ängslan och ångest och att dagens studenter befinner sig under stor press. Projektet Aktiv Student startade 2010 med ekonomiskt stöd från Allmänna Arvsfonden och Sveriges Akademiska Idrottsförbund. Aktiv student har utvecklats av Sveriges Akademiska Idrottsförbund tillsammans med medlemsföreningarna KTH-hallen IF i Stockholm, Linköpings Studenters IF, Stockholms Studenters IF, Mitt Livs Stil i Luleå och Västerås Studenters IF. 

Stöd från Idrottslyftet
Aktiv student har fått stöd från Idrottslyftet eftersom syftet är att locka och behålla unga människor upp till 25 år inom idrotten för att få en hälsosam livsstil.

 

AllmannaArvsfonden     RF_webb

Uppdaterad: 20 APR 2018 16:08 Skribent: Josefine Liljeborg

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link