Hoppa till sidans innehåll

Internationellt


Internationella frågor är en viktig del av verksamheten inom Sveriges Akademiska Idrottsförbund. Hur förbundet ska agera internationellt bestäms av styrelsen utifrån de beslut som tagits på förbundsmötet. Innan frågorna kommer upp på styrelsenivå förbereds de av den internationella kommittén.

Internationella organisationer

Sveriges Akademiska Idrottsförbund är för tillfället medlem i tre internationella organisationer: FISU, EUSA och NAIF. Här följer en kort presentation av dessa organisationer.
FISU

FISU är det internationella studentidrottsförbundet. Förbundet grundades 1949 och har sedan 1959 arrangerat idrottstävlingar som kallas Universiader. Universiader (det finns både en sommar- och en vintervariant) arrangeras ojämna år och samlar flera tusen deltagare. Kvalitén på tävlingarna är mycket hög och Universiaderna är studentidrottens motsvarighet till de olympiska spelen. FISU arrangerar också Student-VM i ett antal olika idrotter och försöker även utveckla forskningen kring studentidrott genom att vid Sommaruniversiaderna arrangera en forskningskonferens. Jämna år arrangeras FISU Forum, som är en konferens där ledare och aktiva samlas för att diskutera aktuella frågor inom studentidrotten. Mer information om FISU finns på fisu.net.

  EUSA

EUSA är det europeiska studentidrottsförbundet. Förbundet grundades 1999 och arrangerar, precis som FISU, såväl tävlingar som konferenser. Till skillnad från FISU så riktar sig det mesta av EUSA:s verksamhet mot enskilda universitet. Exempelvis är det universitetslag som deltar i Student-EM (EUC), till skillnad från studentlandslag i Student-VM och Universiader. EUSA arrangerar vartannat år en konferens vid namn EUSA Symposium. Ämnet för symposiet varierar från år till år. Mer information om EUSA finns på eusa.eu.

NAIF
NAIF är det nordiska studentidrottsförbundet. Sveriges Akademiska Idrottsförbund samarbetar även med de övriga nordiska länderna utanför NAIF:s regi.

Idrottspolitik
Sveriges Akademiska Idrottsförbund har en lång tradition av att agera idrottspolitiskt inom den internationella studentidrottsvärlden. Förbundet har med framgång drivit frågor kring jämställdhet, demokrati och breddidrott, främst inom FISU. Det bör nämnas att Sveriges Akademiska Idrottsförbund var det förbund som såg till att FISU började uppmärksamma att all studentidrott inte är elitidrott och att vi var det förbund som drev frågan om att alla grenar i Universiaderna skulle ha både en herrklass och en damklass. Förbundet har också sett till att klassiska svenska studentidrotter som innebandy och orientering kommit in i tävlingskalendern hos FISU.

Tävlingar
Sverige deltar i både Universiader och Student-VM och har gjort det med framgång. Många duktiga idrottare som senare haft stora framgångar i VM och OS har tävlat i Universiader och Student-VM. Friidrottare som Staffan Strand, Stefan Holm och Robert Kronberg har deltagit, liksom OS-mästarna Björne Väggö (fäktning) och Pär Arvidsson (simning), basketlandslaget och volleybollandslaget.

Arrangemang
Sveriges Akademiska Idrottsförbund har alltid tagit aktiv del i den internationella studentidrottsvärlden genom att arrangera både tävlingar och konferenser. Förundet har exempelvis arrangerat FISU Forum, FISU Rectors Forum och EUSA Symposium. Svensk studentidrott har också stått som värd för flera Student-VM och under 2010 arrangerade FISU två Student-VM i Sverige, vilket är mycket ovanligt. Under 2014 arrangerades det första Student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala.

Internationella delegater
Ett sätt för Sveriges Akademiska Idrottsförbund att påverka inom den internationella studentidrottsvärlden är att arbeta för att svenska ledare får förtroendeuppdrag inom olika organisationer. 

Vill du veta mer om SAIF:s internationella verksamhet? Ta kontakt med förbundets generalsekreterare This is a mailto link.

Uppdaterad: 18 JAN 2018 14:23 Skribent: Josefin Trogen

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link