Hoppa till sidans innehåll

En ren idrottsutövare är alltid en vinnare

07 OKT 2019 08:59
Nu har "Uppmärksamhetsveckan mot doping" äntligen dragit igång och den kommer att pågå under hela vecka 41 (7-13 oktober). Sveriges Akademiska Idrottsförbund tar självklart ställning för en dopingfri idrottsmiljö.
 • Uppdaterad: 07 OKT 2019 08:59

Bakgrund: Veckan är till för att fokusera på arbetet för 100% ren hård träning som drivs av PRODIS (Prevention av dopning i Sverige).

Flera av våra föreningar, framför allt ni som har gym, arrangerar event och tävlingar för att uppmärksamma vikten av 100% ren träning. IKSU i Umeå erbjuder till exempel en Ro(lig) tävling som går ut på att ro så nära 150 meter i roddmaskin det går utan att titta på displayen, en kostföreläsning och temapass på gruppträningen. Och på Campushallen i Linköping blir det bland annat ökad närvaro av personal i gymmet och en föreläsning av polisen där doping som samhällsproblem tas upp.

Vi vill även uppmärksamma att tre av våra föreningar har Vaccinerat klubben mot doping - Carlberg Cavaliers Amerikanska FF, Linköping Studenters IF och Växjö Universitets GIF. Ett suveränt sätt att ta ställning för dopingfri idrott!

Alla studentidrottsföreningar kan enkelt kan ta ställning för en dopingfri idrott och delta i Uppmärksamhetsveckan mot doping. Här är fyra saker att dela i föreningens sociala medier för att visa ert ställningstagande eller självklart läsa på om ämnet själva:

 1. Visst vill du vara en ren vinnare?
  Gå webbutbildningen och lär dig det allra viktigaste om antidoping. Utbildningen består av sju korta moduler, som är 3–4 minuter långa, och består av videoklipp, övningar och fakta. När du är klar kan du få ett intyg om att du är en Ren vinnare.
 1. Riskerna med kosttillskott
  Vår förening xx tar ställning för 100% ren studentidrott.
  (en film med Michel Torneus och Lisa Norden).  
 1. En film om anabola androgena steroider
  Dopingjouren intervjuar Kenneth, Sari och Mats om deras personliga erfarenheter av anabola androgena steroider. Till videon här.
 1. Få koll med Röd-gröna-listan
  Du kan enkelt söka efter läkemedel i Röd-gröna listan. Vid sökning får man svar på om ett läkemedel är förbjudet eller tillåtet att använda enligt idrottens dopingregler. Ett tips om du är osäker på hur läkemedlet stavas är att skriva in första bokstaven. Då får man upp alla läkemedel som börjar på exempelvis bokstaven a.

Läs mer hos Vaccinera klubben här.

 Har du fler frågor eller funderingar, tveka ej att kontakta vår utbildningsansvarige, Cecilia Olsson

Skribent: Emmie Sandberg
Epost: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link