Hoppa till sidans innehåll

Studentidrotten anordnar träning för nyanlända ungdomar

22 NOV 2016 14:55
På Linköpings Universitet finns initiativet ”LiU:s initiativ i flyktingfrågan”, där en del är ett projekt som kallas ”Framtidens nobelpristagare”. Som en punkt i detta projekt erbjuder Campushallen träningspass för de nyanlända ungdomarna.
  • Skapad: 22 NOV 2016 14:55

”Framtidens nobelpristagare” pågår under hösten och våren på Linköpings Universitet, för att ge nyanlända i åldern 14-15 år en inblick i universitetsvärlden. Majoriteten av deltagarna går i årskurs åtta på Skäggetorpsskolan i Linköping, där 98% av eleverna har ett annat modersmål än svenska och 75% räknas som nyanlända (dvs har bott i Sverige mindre än fyra år). Från Skäggetorpsskolan deltar två grupper; en med tjejer och en med killar. Förutom dem så deltar en grupp från Mottagningsenheten. De har precis kommit till Sverige och har ännu inte börjat skolan eller lärt sig det svenska språket särskilt mycket. Syftet med projektet är att öka deltagarnas kännedom om sin omgivning, att visa möjliga vägar för personen att välja i framtiden och att väcka tankar om vad universitetsstudier i Sverige kan innebära. Projektet har bestått av studiedagar där en grupp åt gången har fått besöka universitetet och campus för att ta del av vad det innebär att vara student. Projektledare är Anna Lindström, doktorand inom forskarskolan Språk och Kultur i Europa och Monika Lopez, adjunkt i svenska för utländska studenter. Projektet är en del av rektor Helen Dannetuns initiativ ”LiU:s initiativ i flyktingfrågan”, och finansieras av Linköpings Universitet.

En del av studiebesöken är ett träningspass på Campushallen, som alla besök har börjat med. Tanken med träningen är att väcka kroppen och släppa lite på nervositeten hos både deltagare och projektledare, men också att visa att träning kan vara en del av en students vardag. Passen är lättillgängliga och kräver inte ens ombyte – det är helt okej att delta i jeans och strumpor. Och det lönar sig; enligt projektledaren Anna Lindström deltar alla engagerat i träningen och verkar ha kul, ingen står i hörnet och vågar eller vill inte vara med. Vid de första två tillfällena fick deltagarna testa på underground-pass som är en typ av cirkelträning med olika redskap.

”Det positiva med att köra ett underground-pass är att det inte kräver att deltagaren förstår vad som sägs då övningarna visas med kroppen också. Detta passade perfekt för gruppen från Mottagningsenheten som knappt kan någon svenska”, säger Anna Lindström.

I fredags fick deltagarna – den här gången gruppen med bara killar från Skäggetorpsskolan - istället testa på det förkoreograferade danspasset Sh’bam.

”Det här var första gången under alla mina år som instruktör som jag hade så många killar – nästan bara killar – på ett danspass. Och vad de körde! Fullt ös och härlig stämning. Många höll igång passet igenom och tyckte att det var jättekul!” säger Anna Tanttinen som ledde träningspasset och avslutar: ”Det var väldigt speciellt att ha det här passet, jag kände att vi som anläggning gjorde något bra. Träningsglädje och rörelse är ett bra sätt att integreras i samhället.”

Projektet kommer att ha tre uppföljande träffar i vår. Förhoppningen är sedan att kunna söka mer pengar och genomföra samma eller ett liknande projekt även nästa år.

För mer information kontakta:

Anna Lindström, projektledare Framtidens nobelpristagare och doktorand inom forskarskolan Språk och Kultur i Europa, This is a mailto link, 013–282 062

Monika Lopez, projektledare Framtidens nobelpristagare och adjunkt i svenska för utländska studenter, This is a mailto link, 013–281 883

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link