Hoppa till sidans innehåll
  • 3Foto:
  • 4Foto:
  • 2Foto:
  • 1Foto:
  • 5Foto:

Skidtur med ÖSIS

28 FEB 2017 09:04
Varje år under STF Sylarnas fjällstation öppningshelg så anordnas en skidtur av Snö och friluftsliv som är en sektion i ÖSIS - Östersunds Studenters Idrottssällskap. Här berättar de om årets tur.
  • Uppdaterad: 17 AUG 2017 11:56

Turen görs på turskidor som är en form av bredare längdskidor. I år var vi 35 deltagare blandat med både studenter och utbytesstudenter och 5 ledare som genomförde turen från fredag-söndag. Turen började vid STF Storulvåns fjällstation vid vägs ände. Därifrån skidade vi 16 kilometer till fjällstationen vid Sylarna där vi sedan övernattade i sovsalar i två nätter. Vädret var hårt med hårda och ihållande vindar på runt 15 m/s och dålig sikt, trots detta gick det hela väldigt bra. 

Under lördagen så var det valfri aktivitet. Vädret var underbart med strålande sol till kontrast från fredagens väder. Några följde med STF's egna guider på toppbestigning av Storylen 1762 m.ö.h, det högsta berget i Sylmassivet, några andra gick på en lugnare dagstur på turskidorna medan andra gick på randonétur och vissa stannade kvar på stationen och vilade. Senare på eftermiddagen så bastades det och under middagen hölls ett quiz. 

På söndagen var det dags att röra sig tillbaka de 16 kilometerna till fjällstationen i Storulvån där vi packade in i bilarna och åkte hemåt till Östersund. Till skillnad från vädret på fredagen så var söndagens väder milt, halvklart och med knappt någon vind alls, så det gick väldigt snabbt och smidigt för alla att ta sig tillbaka.

Såhär säger Victor, en av deltagarna, om helgen: 

"Det här var min första gång ute på turskidor, jag hade bara lite erfarenhet från vandring tidigare. Jag förväntade mig att det skulle vara extremt kallt och svårt. Min ryggsäck var tung och satt lite konstigt, men allt gick bra ändå. Även fast vi fick dåligt väder blev turen en kul upplevelse. Jag är mycket nöjd med upplägget. De som ville kunde gå ut på en tur på lördagen också - antingen en topptur eller en mindre svår "hike". Själv var jag trött och stannade inne för att vila, det var skönt med en ledig dag mellan turerna, speciellt om man inte är så erfaren. Att basta på kvällarna var riktigt fint! Jag fick till och med gjort ett friskt snöbad trots kylan. Inne i stugan spelade vi brädspel och bara myste med den fina gruppen. Sen på söndagen blev det dags att vända hemåt, och vägen nerför var helt klart roligast, speciellt när det blev solsken. Turen gav verkligen mersmak!"

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link