Hoppa till sidans innehåll
  • Isak Carlsson (4)Foto: Dubravko Buden
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto:

Intervju med Isak Carlsson - bågskytte

15 AUG 2017 09:26
Denna vecka drar Sommaruniversiaden igång och Sverige är på plats med en trupp på cirka 70 tävlande. Gemensamt för alla deltagare är att de kombinerar sin elitidrottssatsning med eftergymnasiala studier. Isak Carlsson, bågskytt, är en av dem.
  • Uppdaterad: 17 AUG 2017 11:56

Berätta lite om dig själv!
Jag heter Isak Carlsson och är född 1996 i Nora. Idrott har jag sysslat med under hela mitt liv; fotboll, skidor, dykning, klättring mm, men sedan 2007 har fokus varit bågskytte vilket också är den gren jag kommer att tävla i under Universiaden. Jag läser till elkraftsingenjör vid Mittuniversitetet och ska till hösten börja mitt andra år.

Hur kom det sig att du började med bågskytte?
Jag började med bågskytte under en prova-på-verksamhet vi hade med skolan. Efter det så gick jag och en kompis med i den förening jag sedan dess tillhör, Nora bågskytteklubb.

Har du varit med i Universiaden eller liknande internationella evenemang tidigare?
Jag har inte deltagit vid Universiaden tidigare. Dock internationellt har jag tävlat inom bågskyttet sedan 2012 och har sedan dess skjutit ca 5 internationella tävlingar varje år. Det har varit blandad framgång, jag har bland annat vunnit JEM både individuellt och i lag och varit 4:a på JVM 2 gånger.

Vad är dina tankar inför Universiaden?
Jag går alltid in för att vinna och får se hur långt det räcker. Det ska bli ett häftigt arrangemang att få uppleva, framförallt för att det är så många idrotter som är på plats och tävlar samtidigt.

Vilket är ditt mål med ditt idrottsutövande?
Målet är som för alla som seriöst satsar på sin idrott att bli bäst i världen, och drömmen är att kunna tycka det är intressant och givande att hålla på livet ut.

Du studerar samtidigt som du elitidrottar, kan du berätta om det?
Än så länge så fungerar det bra. Då jag studerar på distans så gör jag det mesta hemifrån, jag brukar dock isolera skolarbetet till dagtid för att ha kvällarna fria till träning. Ca 1,5 vecka är vi på universitetet och utför labbar mm.

Och avslutningsvis, har du några tips till den elitidrottare som funderar på att börja studera?
Ta chansen och pröva! Det är helt klart lättare att studera och styra lite över din egen tid än att gå sju till fyra hos en arbetsgivare. Med det sagt är det inte en dans på rosor att studera på universitet men det är mer flexibelt och det finns bra hjälp att få.

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link