Hoppa till sidans innehåll
  • Gustav Hökfeldt (1)Foto:
  • Gustav Hökfeldt (2)Foto:

Intervju med Gustav Hökfelt - simning

15 AUG 2017 15:32
Denna vecka drar Sommaruniversiaden igång och Sverige är på plats med en trupp på cirka 70 tävlande. Gemensamt för alla deltagare är att de kombinerar sin elitidrottssatsning med eftergymnasiala studier. Simmaren Gustav Hökfelt är en av dem.
  • Skapad: 15 AUG 2017 15:32

Berätta lite om dig själv!
Jag heter Gustav Hökfelt och ska tävla i simning där jag kör både 50 och 100 ryggsim. Under större delen av året bor jag i USA där jag pluggar på George Washington University som ligger i Washington DC. Där studerar jag ”Public Health” med planer på att försöka fortsätta studera i Sverige när jag är klar. Jag har simmat från väldigt ung ålder och började väl egentligen simma enbart för vattensäkerhet men så visade det sig att jag var duktigt så det blev att jag fortsatte upp genom de olika simskolorna som fanns och hamnade till sist i simklubben Neptun där jag simmar än idag.

Vad tänker du om Universiaden?
Detta är min första internationella tävling där jag får representera Sverige. Jag förväntar mig att förbättra min egen prestation så mycket som möjligt och att få en väldigt lärorik och rolig upplevelse. Nu under stora delar av sommaren har jag haft privilegiet att endast fokusera på simningen och har kunnat jobba på många små detaljer som förhoppningsvis ska förbättra min simning. Därför tror jag att jag ska kunna göra bättre lopp än vad jag tidigare har gjort, så får man se hur långt det räcker.

Vilka är dina mål i ditt idrottsutövande?
Mitt mål har under de senaste åren varit att nå min fulla potential. Det målet är väldigt abstrakt men jag vill kunna simma ett lopp och känna att det absolut inte fanns någonting jag kunde ha gjort bättre. Då gäller det hela säsongen, inte bara det loppet. Jag känner fortfarande att det finns massor jag skulle kunna förbättra och hoppas på att jag får fortsatt möjlighet att jobba på det.

Du studerar i USA, hur är det att elitidrottsatsa, studera och bo där?
I USA är situationen lite annorlunda i och med att man idrottar för skolan och inte vid sidan om. Därför är mycket av vardagen uppgjord för att just idrottandet och studierna ska kunna kombineras. Mitt universitet är dock ingen stor idrottsskola och har därmed inte samma resurser som många andra universitet i USA har, därför hamnar mycket ansvar för t.ex. kost, återhämtning och liknade på en själv. Jag började studera s.k. Pre-med, i förberedningssyfte för studier här hemma men jag insåg senare att läkarlinjen här i Sverige inte tillgodoräknar någonting av de studierna så jag bytte till Public Health för att få ett bredare perspektiv på hälsa innan jag kommer hem. Detta beslut har även gjort att jag inte behöver lägga riktigt lika mycket tid på studierna då det inte är lika krävande, vilket har hjälpt väldigt mycket i mitt satsande på simningen.

Hur ser en vanlig dag ut?
En vanlig dag börjar med simning på morgonen i två timmar följt av en stor frukost. Sedan brukar jag ha två föreläsningar innan jag äter en snabb lunch för att sen göra mig redo för dagens andra träningspass. Beroende på vilken dag är det antingen simning eller gym på schemat. Efter det brukar jag oftast behöva skynda mig till ännu en föreläsning där jag även smyger i mig lite mellanmål. Efter det har jag ibland en kvällsföreläsning ovan på det också. När jag sedan är klar för dagen kommer jag hem, lagar lite mat och pluggar innan det är dags att sova.

Har du några tips till den som elitidrottsatsar och är sugen på att studera?
Jag skulle verkligen rekommendera att söka sig till USA om man har möjligheten att göra det. Det är en upplevelse där man lär sig otroligt mycket och får vänner för livet över hela världen. Sedan är det även ett väldigt bra sätt att fortsätta med sin idrott samtidigt som man får en utbildning. Jag tror dock att det är ganska vanligt att ens prioritering i livet kan komma att ändras om man åker till USA då det finns mycket annat som lockar och lagkamrater som inte alltid har sporten som största fokus. Det är absolut inget fel med det, kan nog vara bra i många fall, men det gynnar inte alltid idrotten och är någonting man ska ha i bakhuvudet. 

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link