Hoppa till sidans innehåll

Intervju med Åsa Linde, fäktning

16 AUG 2017 09:07
Denna vecka drar Sommaruniversiaden igång och Sverige är på plats med en trupp på cirka 70 tävlande. Gemensamt för alla deltagare är att de kombinerar sin elitidrottssatsning med eftergymnasiala studier. Fäktaren Åsa Linde är en av dem.
  • Skapad: 16 AUG 2017 09:07

Berätta lite om dig själv!
Mitt namn är Åsa Linde och jag ska tävla i fäktning med värja. Jag studerar till högskoleingenjör i byggteknik. Jag älskar utmaningar och gör det mesta till en tävling. Min storebror började fäktas och tyckte att det var extremt kul och därför tyckte mina föräldrar att jag också skulle prova. Vid den tiden för nio år sedan var friidrott min sport så jag ville inte prova på fäktning men föräldrarna övertalade mig att prova. Jag fastnade för fäktningen direkt. 

Vad tänker du om Universiaden?
Detta blir min första Universiad men jag har tidigare varit med på olika internationella mästerskap, som EM, VM och ungdoms OS. Av dessa var ungdoms OS det häftigaste eftersom det var en stor tävling där flera olika sporter deltog. Att åka till Kina och bo med den svenska truppen var något jag vill uppleva igen. Mina förväntningar på Universiaden är att det ska bli en stor och häftig tävling. Med alla atleter på plats så förväntar jag mig en cool atmosfär eftersom alla har sina egna förväntningar och mål. Mitt mål med idrottsutövandet är helt enkelt att bli bäst. Att åka på stora tävlingar och stå på pallen har alltid vart det som lockat och gjort att jag tränar mer och hårdare. 

Berätta lite om dina studier och hur det fungerar att kombinera med en elitidrottssatsning?!
Jag studerar till högskoleingenjör i byggteknik på 100%. Eftersom eftergymnasiala studier innebär större ansvar så har det inneburit för mig att jag kan välja vad jag ska prioritera för stunden för att få bästa resultat antingen för fäktningen eller studierna. Har jag en tävling på skoltid kan jag åka iväg utan problem och det jag missar pluggar jag antingen ikapp när jag är iväg eller när jag kommer tillbaka. 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag går upp tidigt för att köra ett träningspass på gymmet sen cyklar jag till skolan för att gå på föreläsningar. Oftast äter jag lunch på skolan som jag förberett hemma dagen innan. Efter att ha varit på skolan ett tag cyklar jag hem för att studera mer om det behövs samt laga middag. På kvällen sen är det dags för fäktningsträning. 

Har du något tips till den elitidrottare som funderar på att börja studera?
Gör det! Det är klart du ska studera antingen om du gör det på 100% eller mindre så kan jag lova att det är värt. Man måste bara tänka på att planera sin tid så man hinner med allt man ska göra på en dag.

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link