Hoppa till sidans innehåll

Högskolan arrangerar yoga och löpning för studenter

25 SEP 2018 14:37
I Kristianstad har högskolan insett vikten av rörelse och avslappning för en god fysisk och psykisk hälsa. Sedan ett år tillbaka erbjuder studenthälsan gratis yoga och löpträning för sina studenter.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2018 14:37

Hur kom ni på idén?

Yoga har erbjudits våra studenter sedan drygt ett år tillbaka. Då en majoritet av de studenter som uppsöker Studenthälsan lider av olika former av stress ville vi erbjuda olika former av avspänning och avslappning, och yoga blev ett alternativ. Vi kommer också snart att erbjuda Mindfulness i grupp. Att erbjuda deltagande i löpgrupp bygger delvis på samma tänk, avslappning och avspänning, men då via en fysisk aktivitet. Vi har också i detta med perspektivet att det finns olika vägar till en god psykisk hälsa, varav fysisk aktivitet är en. Tanken med vår löpgrupp är att locka de studenter som inte söker sig till Studenternas Idrottsförening och dess olika aktiviteter. Löpgruppen startade vi sent i våras och den har inte riktigt tagit fart. Det är inte så många studenter som hittat till den ännu, men vi tänker oss att den måste arbetas in under en period.

Hur går det till i praktiken? 

Dessa grupper är öppna och kostnadsfria, och vi registrerar inte deltagarna. Det har varit en relativt stabil grupp kring ca 20 studenter som använt sig av yogan och de verkar trivas med den. Den är också öppen för personal och det har varit deltagande även från dem. Yogatjänsten köper vi in - det kommer en instruktör som håller pass en gång i veckan. Löpgruppen är det två av kuratorerna som håller i och turas om att springa varje vecka.

Vilka reaktioner har ni fått? 

Överlag har vi haft positiva reaktioner från ledningen och med viss uppmaning tll personal att använda sig av detta.

Har ni några tips eller medskick till andra lärosäten som är sugna på liknande upplägg?

Våga göra! Faller det studenterna i smaken så kommer de, annars är det bara att tänka om. Det är viktigt att se hälsa ur ett helhetsperspektiv.

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link