Hoppa till sidans innehåll
  • IMG_8703Foto:
  • IMG_6700Foto:
  • IMG_6687Foto:
  • IMG_8704Foto:

UppX anordnade lavinutbildning

11 APR 2017 11:39
Uppsala Extremsportföreningen är studentidrottsföreningen för alla extremsport- och outdoorintresserade i Uppsala. Här berättar de om sitt IdrottsLyftsprojekt – att anordna en lavinutbildning.
  • Skapad: 11 APR 2017 11:39

"Uppsala extremsportförening är en förening som har som vision att samla alla outdoor- och extremsportintresserade personer i Uppsala för att tillsammans arrangera olika event. Uppsala extremsportförening, UppX, är en ideell förening riktad till framförallt studenter i Uppsala. Syftet med föreningen är att sammanföra såväl erfarna utövare som nybörjare för att tillsammans testa på olika typer av extremsporter och outdooraktiviteter. Aktiviteter som anordnas kan bland annat vara skidåkning, klättring, vindsurfing, kajakpaddling, cykling, vandring och wakeboard, allt från eftermiddagsaktiviteter till längre resor. Tanken med föreningen är att ge alla våra medlemmar, proffs som nybörjare, möjligheten att prova på olika alternativa sporter, lära känna likasinnade och förhoppningsvis få en adrenalinkick i studentvardagen. I dagsläget har vi ca 300 betalande medlemmar. 

Säkerheten är något vi i UppX har som fokus och vi vill genom vår förening kunna sprida kunskap och erfarenhet för att öka riskmedvetenheten bland våra medlemmar. Då många av våra event innehåller någon form av riskmoment, såsom lavinrisk, vill vi i styrelsen öka den kunskapen för att sedan kunna sprida den vidare till våra medlemmar samt kunna anordna event där denna kunskap kommer till nytta. Med kunskaper från en genomförd lavinutbildning kan vi inte bara öka säkerheten på event genom att ha välutbildade ledare, vi kan även erbjuda träning för våra medlemmar, såsom transcieversök, sondering och grävning, både på hemmaplan och i fjällterräng.

Anledningen till att vi valde att söka IdrottsLyft för detta projekt var helt enkelt för att föreningen är nystartad och inte kunde finansiera detta projekt själv.

Genomförandet var bra. Vi hade en tydlig idé med vad vi ville göra, hur det skulle genomföras och med vilket syfte föreningen skulle dra nytta av projektet samt hur det skulle användas i senare arbete. Lärdomen man skulle kunna dra till framtida ansökningar är att vara ute i god tid.

Tips till andra föreningar följer resonemanget ovan; att ha en tydlig idé om hur ett projekt kan vara till nytta för föreningen, kolla upp hur det kan genomföras och använda sig av sin SISU-konsulent som kan hjälpa till med väldigt mycket.”

 

Kort om projektet utifrån ansökan och återrapport
Projektet innefattade en lavinutbildning för ledare inom Uppsala Extremsportförening. Utbildningen anordnades på och av Åre lavincenter och byggde på fyra skyddsnät som minimerar risken vid, och konsekvenserna av en lavinolycka; lavinprognosen, varningstecken, fasta åkregler samt kamraträddning. Kursen innehöll även första hjälpen vid lavinolyckor. Kursen kombinerade praktik ute i skarp lavinterräng med teori inomhus och omfattade även självstudier innan kursen i form av en webkurs. Kursen i Åre omfattade två heldagar.

Mål och måluppfyllelse
Kursen var mycket givande och alla deltagare var nöjda. Målet med projektet var att kursen skulle bidra till fler utbildade ledare. Detta eftersom föreningen strävade efter att deras aktiviteter ska vara trygga för alla medlemmar, oavsett tidigare erfarenheter. Detta mål anser föreningen att de uppfyllt.

Därför beviljades detta projekt
Eftersom Uppsala Extremsportförening just bedriver extremsport, så är det väldigt viktigt att kunna bedriva säkra och trygga aktiviteter för sina medlemmar. Det finns inte heller någon liknande utbildning hos exempelvis SISU-idrottsutbildarna. När vi vägde ihop dessa två kriterier kändes det självklart att vi skulle erbjuda stöd för detta projekt.

 

Frågor om utbildningen eller föreningen? Kontakta UppX på This is a mailto link

Frågor om IdrottsLyft? Kontakta föreningskonsulent Adam på This is a mailto link

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link