Hoppa till sidans innehåll
Foto: Chris Rye

Intervju med Daniella Nero - simhopp

18 AUG 2017 08:00
Denna vecka drar Sommaruniversiaden igång och Sverige är på plats med en trupp på cirka 70 tävlande. Gemensamt för alla deltagare är att de kombinerar sin elitidrottssatsning med eftergymnasiala studier. Daniella Nero, simhopperska, är en av dem.
  • Uppdaterad: 18 AUG 2017 08:00

Berätta om dig själv!
Jag heter Daniella Nero, är 28 år gammal och har hoppat simhopp sedan jag var 7 år gammal. Jag tävlar för Jönköpings simsällskap men tränar i Stockholm tillsammans med Stockholms Polisen simhopp då jag studerar till läkare på Karolinska Institutet. Jag pluggar heltid och har två år kvar till examen. Jag tävlar 1 meter och 3 meter svikthopp på Universiaden. Jag började simhoppa när jag var sju år gammal och då höll jag redan på med gymnastik och simning. Jag tyckte att simhopp såg väldigt spännande ut och det var en perfekt kombination av gymnastik och simning. Jag slutade simma men fortsatte med gymnastik till jag var 13 år gammal, då jag valde simhopp på heltid. 

Hur går dina tankar kring Universiaden?
Jag har inte varit med på Universiaden tidigare men har alltid fått höra att det är en fantastisk tävling så jag ser fram emot att åka iväg! Tidigare har jag deltagit på Junior-EM/VM och senior-EM/VM med en 6:e placering på EM och en 12:e placering på VM som bästa meriter. Jag ser fram emot hela upplevelsen runtom en så pass stor tävling som Universiaden. Det är väldigt hög klass på simhoppstävlingarna och många av de bästa i världen är med och tävlar. Jag hoppas på topp 10 placeringar på både 1m och 3m och ser fram emot tävlingarna. 

Vilka är dina mål med ditt idrottsutövande?
OS har såklart varit en dröm sedan jag var liten men att ta sig dit är otroligt tufft med tanke på de svenska uttagningskriterierna. Min favoritgren 1 meter svikthopp är heller inte en OS-gren. Mina mål för kommande år är EM-medalj och topp 10-placering på VM.

Hur fungerar det - tycker du - att elitsatsa samtidigt som du studerar?
Jag pluggar heltid till läkare vilket är väldigt tufft att kombinera med träning och tävling. De första två åren gick det ganska bra då vi mestadels hade teori och föreläsningar som inte alla var obligatoriska. Jag hade också pluggat liknande ämnen på universitet i USA i fem års tid vilket hjälpte litegrann. De senaste två åren har dock varit väldigt tuffa med obligatorisk undervisning/praktik mån-fre hela terminerna (7.30-16.30). Denna termin tvingades jag dra ner på träningen från 2 ggr/dag till 1 gg/dag vilket tyvärr var nödvändigt för att undvika att gå helt in i väggen. Efter gymnasiet pluggade jag fem år på University of Hawaii där jag fått stipendium för studier och simhoppning. Deras system är helt fantastiskt för att kombinera studier/idrott och Sverige har otroligt mycket att lära från dem!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
5.15 väckarklockan ringer

6-7 Pendeltåg till Eriksdalsbadet
7-8.30 Träning (om skolschemat tillåter annars börjar skolan 7.30)
7.30/9-16.30 Praktik på Södersjukhuset
16-19 Träning på Eriksdalsbadet (Blir alltid ca 30min-1 timme sen till träningen pga skolan
19-20 Pendeltåg/buss hem
20-21 Lagar mat
21-22 Fixa allt inför morgondagen
22 Läggdags!

Har du några tips till den idrottare som funderar på att börja studera?
För mig har studierna alltid varit viktiga och jag har lyckats prestera på hög nivå både inom skolan och idrotten. Om man har möjlighet så är studier i USA en fantastisk upplevelse och vill man stanna i Sverige rekommenderar jag att försöka plugga på halvtid/75% om man har möjlighet till det. 

 

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link