Hoppa till sidans innehåll
 • _MG_5833Foto:
 • _MG_5876Foto:
 • IMG_1143Foto:
 • IMG_1171Foto:
 • _MG_5872Foto:
 • _MG_5981Foto:
 • IMG_1177Foto:
 • _MG_6066Foto:
 • _MG_5908Foto:
 • IMG_1346Foto:
 • IMG_1113Foto:
 • IMG_1236Foto:
 • IMG_1102Foto:
 • _MG_6018Foto:
 • IMG_1197Foto:

Badmintonturnering med HKIF

14 MAR 2017 13:27
Häromveckan anordnade HKIF - Högskolan Kristianstad Idrottsförening - en badmintonturnering. Här berättar de om eventet och ger tips för den förening som vill anordna något liknande.
 • Skapad: 14 MAR 2017 13:27

"Inom HKIF är vårt syfte att utöver våra dagliga aktiviteter, även hålla lite event i form av t.e.x turneringar. Vi spelar badminton två dagar i veckan, 1.5 timme per gång och har i snitt över 20 deltagare varje gång. Därför såg vi ett stort intresse för aktiviteten och potential att få ihop lag till en turnering, bland annat för att inspirera deltagarna till att fortsätta vara aktiva under våra veckoaktiviteter.

Vi höll i en liknande turnering 2015 och hade inför 2017 samma struktur för hur vi marknadsförde turneringen, vilket gjordes genom affischer på skolan och campus samt sociala medier. Vi använder nästan bara Facebook som social media och sprider vårt Facebook-event på sidor där folk som har någon anknytning till Högskolan Kristianstad finns.

Vi fick ihop tio lag till badmintonturneringen vilket resulterade i att tjugo personer deltog då det var en dubbelturnering. Flera åskådare kom och tittade på hela turneringen som hölls i vår idrottshall på Högskolan Kristianstads campus.

Vi hade i förväg lottat grupper, spelschema osv, för att lätt kunna följa ett tidsschema. Vi följde ett enkelt schema med två grupper och fem lag i varje grupp. Först spelades gruppspelsmatcher där alla möter alla och får poäng efter utgången i matchen. Sedan räknades poängen ihop och ettorna mötte fyrorna och tvåorna mötte treorna i motsatt grupp. Femmorna åkte ut efter gruppspel. Det var garanterat minst fyra matcher för alla lag. Därefter var det slutspel med direkt eliminering, kvartsfinal, semifinal och final. Matcherna flöt på bra och varje resultat skrevs upp på whiteboard-tavlor så att alla kunde följa resultaten under turneringens gång.

VI fick bra feedback på turneringen, schemat och struktur, och folk tyckte de va kul att vi anordnade ett event. Bilder togs av två fotografer, vår marknadsföringsansvarig samt en utbytesstudent, i syfte att visa eventet i efterhand samt för att kunna använda till marknadsföring av liknande event i framtiden.

Slutsatsen av eventet är att turneringar och liknande är jättebra för att öka intresset för en aktivitet, det blir mer spännande att träna inför turneringen än att bara gå och spela vardagligt. Det är en del jobb som krävs för att få en lyckad turnering; administrativt arbete, få ihop tillräckligt många deltagare och lag, marknadsföra eventet, göra schema, hålla koll under turneringen med matcher, resultat och att tider följs, mm. Men det är väldigt uppskattat av medlemmarna!

Vi kommer att fortsätta med våra årliga turneringar inom dodgeball och fotboll (lucia soccer tournament). Angående andra event vill vi såklart hålla blandade event, främst inom våra aktiviteter där det finns tillräckligt intresse. Vad vi har lärt oss från de senaste turneringarna som vi har anordnat, är att man måste uppleva och anordna för att lära sig, det går inte att förutse saker som kan hända, det handlar om learning by doing. Vi försöker hela tiden förbättra eventet från tidigare.

Ett tips till föreningar som vill anordna något liknande för första gången är att försöka tänka igenom många olika scenarier som kan uppstå, vara övertydlig med regler, struktur osv för deltagare och funktionärer för att göra det så tydligt som möjligt. Ta ingenting för givet, tex att deltagare läser regler innan. Ett tydligt schema och kunna följa det praktiskt är A och O." 

För mer information, besök HKIFs Facebooksida eller kontakta dem på This is a mailto link

Foto: Tobias Hedlöf & Jette Strohschneider

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link