Hoppa till sidans innehåll

5 tips för lyckat styrelsearbete

06 DEC 2016 12:09
LiU AIF är en av studentidrottsföreningarna på Linköpings Universitet. Med en alliansstyrelse och sju mindre styrelser för respektive idrott är de nästan experter på styrelsearbete. Här ger de sina 5 bästa tips för ett så lyckat arbete som möjligt!
  • Uppdaterad: 17 AUG 2017 11:56

1. Ha en tydlig kommunikation, det vill säga ha en primär kanal för kommunikation inom styrelsen. Vi använder oss av Slack, en riktigt bra applikation som vi verkligen rekommenderar!

2. Försök att lära känna varandra utanför bara styrelsemötena; det är lättare att säga vad man verkligen tycker under ett möte om man känner sig trygg och bekväm i gruppen. Vi har alltid en gemensam kickoff i början av varje mandatperiod och försöker att träffas under mer avslappnade former någon gång vare termin.

3. Skriv ett gruppkontrakt i början av styrelseåret. Specificera vad som gäller om man är sen till styrelseträffar, om det uppstår en konflikt och sådant som kanske kan ses som självklart; det hjälper att kunna luta sig tillbaka på sådant om en oväntad situation skulle uppstå. Det hjälper även alla i styrelsen att veta vad som förväntas av dem och vad de kan förvänta sig av de andra i styrelsen.

4. Sätt upp mål och strategier för vad ni vill uppnå i styrelsen under den närmsta terminen, det kommande året och de kommande fem åren. Vi sätter upp allt från att hålla ett årsmöte under terminen till att ta kontakt med nya sponsorer eller anordna ett event. Det hjälper att se vad man verkligen behöver och vill göra i styrelsen och blir väldigt konkret att följa upp.

5. Ha en gemensam kalender där ni lägger in alla möten, även om det bara rör enskilda personer i styrelsen. Det skapar en transparens i styrelsen och  gör att alla får en överblick av vad alla andra gör. 

 

Om LiU AIF

Medlemsantal: ca 350

Idrotter: fotboll, innebandy, simning, tennis, handboll, squash samt basket

Organisation av föreningen: Alliansstyrelsen i LiU AIF sköter det administrativa som till exempel sponsorer och marknadsföring samt kontakt med universitetet, medan varje underförening sköter det operativa med tränings- och tävlingsverksamhet. Alliansstyrelsen består av ordförande, vice ordförande, kassör, IT- och kommunikationsansvarig, marknadsföringsansvarig, näringslivsansvarig, eventansvarig, motionssamordnare samt ordförande för fotboll, innebandy och snart även simning. Motionssamordnaren är representanten för de övriga (mindre) idrotterna. En person i styrelsen - i såväl alliansstyrelsen som i underföreningarna - sitter en mandatperiod på sin post, vilket är ett år (två terminer). 

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link