Hoppa till sidans innehåll

5 tips för effektiva styrelsemöten

07 MAR 2017 12:00
LiU AIF är en av studentidrottsföreningarna på Linköpings Universitet. Med en alliansstyrelse och sju mindre styrelser för respektive idrott är de nästan experter på styrelsearbete. Här ger de sina 5 bästa tips för effektiva styrelsemöten!
  • Skapad: 07 MAR 2017 12:00

1. Vår ordförande ansvarar för att kalla till möten, senast två dagar innan och då ska en agenda finnas med. Är det någon som inte kan närvara är denne skyldig att meddela detta till resten av styrelsen, annars blir det fikastraff! Att ha en agenda för mötet hjälper att hålla mötet effektivt. Lämna öppet för övriga frågor i slutet om det skulle finnas tid över. Det gör att alla också vet vad som ska tas upp under mötet och hinner fundera över punkterna.

2. Större punkter, som måluppsättning och strategiarbete, kan tas på kvällsmöten. Vi har bland annat haft strategimöte och visionsmöte där vi pratat om just vår strategi och omformulerat vår vision, vilket vi inte hade hunnit på ett vanligt lunchmöte.

3. Se till att prata klart om varje punkt, kom fram till ett beslut alternativt hur ni ska gå vidare med just den punkten(vem har ansvar för den?). Mal inte runt allt för länge på en punkt, det är mötesordförandes jobb att se till att diskussionerna förs framåt.

4. Vi har valt att inte kalla det för styrelsemöten, utan vi har veckomöten istället. De är mer informella och har inte samma krav på att ha ett lika strikt protokoll. Vi träffas en gång i veckan(måndag lunch) och går igenom vad vi gjort den senaste veckan och aktuella punkter just den veckan. Behöver vi besluta om något så kallar ordförande till ett styrelsemöte som då blir med officiellt och vi kan fatta officiella beslut.

5. Uppföljning är A och O! Se till att det ni beslutat om verkligen händer och inte bara hänger i luften!

 

Om LiU AIF

Medlemsantal: ca 350

Idrotter: fotboll, innebandy, simning, tennis, handboll, squash samt basket

Organisation av föreningen: Alliansstyrelsen i LiU AIF sköter det administrativa som till exempel sponsorer och marknadsföring samt kontakt med universitetet, medan varje underförening sköter det operativa med tränings- och tävlingsverksamhet. Alliansstyrelsen består av ordförande, vice ordförande, kassör, IT- och kommunikationsansvarig, marknadsföringsansvarig, näringslivsansvarig, eventansvarig, motionssamordnare samt ordförande för fotboll, innebandy och snart även simning. Motionssamordnaren är representanten för de övriga (mindre) idrotterna. En person i styrelsen - i såväl alliansstyrelsen som i underföreningarna - sitter en mandatperiod på sin post, vilket är ett år (två terminer). 

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link