Hoppa till sidans innehåll

5 sätt att arbeta för en dopingfri studentidrott

30 MAR 2017 13:55
Finns det risk att någon av era medlemmar dopar sig? Vet ni hur en dopingkontroll går till? Vet ni vad som händer om en medlem i er förening blir uttagen för dopingkontroll och visar sig vara dopad?
  • Skapad: 30 MAR 2017 13:55

Vems är ansvaret? Vem får skulden? Och vilka blir konsekvenserna?

Att dopa sig är alltid fusk och går emot idrottens natur om ärlighet och rent spel. Det är dessutom farligt för individen och dennes hälsa och kan vara olagligt (att hantera och inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge fängelse).

I Sverige genomförs årligen mellan 3000 och 4000 dopingkontroller – varav ca 10 inom studentidrotten - och i genomsnitt testar 30 personer positivt varje år inom svensk idrott generellt. Den absolut största majoriteten av dessa är motionärer som inte deltar i någon form av tävlingsverksamhet alls utan tränar för sin egen skull, framförallt i gym.

Hur kan då ni som förening arbeta för att bidra till en dopingfri idrott?

  1. Vaccinera klubben! Riksidrottsförbundet har tagit fram ett koncept som syftar till att öka kunskapen om doping och antidoping. Vaccinationen innehåller handledning samt diskussions- och utbildningsmaterial som är lätt att ladda ner och använda, och tar upp både förebyggande åtgärder samt beredskap för hantering av eventuella dopingfall i praktiken. Den tar bara några timmar att göra och görs smidigt på rf.se/vaccinera. Genom att vaccinera klubben visar ni både era medlemmar och kommunen, media och eventuella sponsorer att ni aktivt arbetar för en dopingfri idrott! Vi säger dessutom grattis till VUGI i Växjö som nyligen genomgått vaccinationen!
  1. Skapa en antidopingpolicy eller -plan i er förening där ni tar upp vad som gäller hos er samt vad ni ska göra vid eventuella dopingfall. Detta är även en del av att vaccinera klubben mot doping.
  1. Dela nyheter från svensk antidoping och annan dopingrelaterad information på till exempel Facebook, hemsida och andra sociala medier så att era medlemmar också kan ta del av de regler som finns och det förebyggande arbete som görs. Många motionärer använder till exempel kosttillskott utan att ha medicinska skäl för eller kunskap om det, vilket kan leda till ett positivt svar vid eventuell dopingkontroll då vissa kosttillskott, till exempel sådana som utlovar ökad vikt eller styrka, kan innehålla dopingklassade substanser.

  2. Utnyttja sådant som uppmärksamhetsveckan kring antidoping som arrangeras (vecka 41 varje år) av PRODIS och gör något speciellt i er förening för att uppmärksamma antidoping.
  1. Delta i och arrangera Studentidrott mot doping - studentidrottens egen antidopingutmaning i er förening! Utmaningen går av stapeln den 25 april, samordnas av oss på Sveriges Akademiska Idrottsförbund men arrangeras av den lokala studentidrottsföreningen. Precis som uppmärksamhetsveckan är utmaningen ett sätt att uppmärksamma och arbeta för en dopingfri (student)idrott. Vi är övertygade om att rent spel och ärlighet är det som vinner i längden! Du hittar mer information om utmaningen här. 

 

För mer information om antidoping inom svensk idrott, se rf.se/antidoping

Riksidrottsförbundet skickar regelbundet ut ett matnyttigt nyhetsbrev om aktuella frågor i ämnet:  rf.se/antidoping/nyhetsbrev

PRODIS - Prevention av doping i Sverige, skaparna av "100% ren hårdträning" som arbetar för en dopingfri träningsvärld både innanför och utanför svensk idrott. 

Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link