Hoppa till sidans innehåll
Foto: Andreas Nilsson

10 anledningar till att studentidrotten är viktig

21 MAR 2017 14:11
Du som redan är med i en studentidrottsförening vet nog redan varför studentidrotten är viktig, men kanske behöver du lite tips inför ett möte med kommunen, lärosätet eller för att rekrytera fler till styrelsen? Ta del av våra tio anledningar nedan!
 • Uppdaterad: 05 APR 2018 14:21

 1. Studenter är ofta stillasittande stora delar av sin dag, samtidigt som de befinner sig i en ålder då många slutar med sin idrott, tex för att de flyttar till en ny stad eller för att ambitionsnivåerna inte stämmer överens med den egna föreningens. Studentidrotten har fokus på att erbjuda framförallt studenter en fysiskt aktiv fritid. 

 2. Studentidrotten är oftast öppen för alla, det vill säga, det är inte bara de bästa som kan/får vara med och träna. Många föreningar erbjuder även möjligheten att testa på en helt ny idrott i vuxen ålder vilket är sällsynt inom idrottsvärlden generellt. Detta kan innebära en återrekrytering till idrott och fysisk aktivitet.

 3. Alla studentidrottsföreningar arbetar för att erbjuda prisvärd träning och har lägre tränings/medlems-avgifter än till exempel stora gymkedjor. Dessutom erbjuder de förmånliga studentrabatter, perfekt för studenter med begränsad ekonomi!

 4. Många studentidrottsföreningar är belägna på eller i närheten av campus, där även studenterna befinner sig. Det är nära och enkelt att gå dit och träna. 

 5. Studentidrotten är ett hälsosamt alternativ till traditionella studiesociala aktiviteter, som ofta inkluderar - och fokuserar på - alkohol. Inom studentidrott ligger fokus istället på motion, hälsa och välmående.

 6. Att idrotta och träna tillsammans är en chans för individen att träffa nya vänner från andra utbildningar än sin egen.

 7. Det finns tydliga kopplingar mellan fysisk aktivitet och kognitiva förmågor samt fysisk aktivitet och studieresultat.

 8. Studentidrott kan vara en avgörande faktor vid val av studieort för individen.

 9. Att vara med i en studentidrottsförening ger minnen för livet, med nya vänner och möjligheter att delta i turneringar, tävlingar, resor, utbildningar och andra evenemang anordnade av den enskilda föreningen eller förbundet.

 10. Att engagera sig i en studentidrottsförening ger inte bara nya vänner och roliga minnen, utan även värdefulla erfarenheter på CV:et.
Skribent: Josefin Trogen
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link