Hoppa till sidans innehåll

Bilda förening


Steg 1 - Bilda studentidrottsförening
En studentidrottsförening är enkel att bilda. Det räcker att ni är några som vill idrotta och som vill göra det tillsammans under organiserade former. Då bestämmer ni er för att bilda en förening och vad ni ska heta. För att sedan bli medlem i ett förbund krävs lite administration.

Först skapar ni ett dokument där ni skriver vad som ska gälla i er förening, det dokumentet kallas stadgar. Vi rekommenderar er att utgå från Riksidrottsförbundets (RF) stadgemall för föreningar. Använd gärna dessa för inspiration och idéer och anpassa så att de speglar er förening. Om ni vill så går det även använda förslaget rakt av (kom ihåg att fylla i luckorna i stadgarna, namn på föreningen, när stadgarna är fastställda med mera).

Stadgarna röstas fram vi ett bildandemöte där ni i punktform skriver vad som händer och vad ni beslutar under mötet (exempel på bildandeprotokoll).

En bra idé kan vara att ha en arbetsgrupp som redan innan bildandemötet tar fram ett förslag på stadgar samt frågar runt på lärosätet vilka som vill vara medlemmar och bjuder in dessa till ett bildandemöte. Tänk på att det gärna ska framgå av föreningens namn att det är en studentidrottsförening, exempelvis Stockholms Studenters IF eller Dalastudenternas IF.

Steg 2 - Ansök om medlemskap i Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Nu är det dags att söka om medlemskap i Sveriges Akademiska Idrottsförbund. Det gör du här
.

Medlemskapet behövs för att få delta på utbildningar och tävlingar arrangerade av förbundet samt för att få ekonomiskt stöd i form av LOK-stöd samt Idrottslyftsmedel. En studentidrottsförening kan delta i alla förbundets arrangemang.

För att ansökan ska vara komplett måste ni bifoga protokoll från bildandemötet samt föreningens antagna stadgar. Det krävs även att ni har ett organisationsnummer som ni söker hos Skatteverket.

När medlemsansökan skickats in behandlas den av förbundet. Därefter får föreningen besked om medlemskapet. 

Steg 3 - Medlemsavgift & plus- eller bankgiro
När föreningen blivit medlem kommer en faktura på årsavgiften att skickas till föreningen. Passa även på att skaffa ett plus- eller bankgirokonto så snart som möjligt, då kan ni hantera era pengar på ett enkelt sätt.

Steg 4 - Öppna upp föreningens IdrottOnline-sida
Sist men inte minst behöver ni öppna upp er IdrottOnline-sida. Den används för att kommunikationen mellan förening och förbund ska fungera bra. I IdrottOnline söker ni LOK-stöd samt Idrottslyftsmedel. Här finns även ert medlemsregister som måste fyllas i med medlemmarnas namn och fullständiga personnummer. Varje år ska föreningen lägga in alla medlemmar i medlemsregistret, via IdrottOnline. Har inte föreningen registrerat en sådan sida måste det göras först. Här finns en lathund för hur ni öppnar upp er IdrottOnline-sida.

Vill ni läsa mer om att bilda en studentidrottsförening? 
På Riksidrottsförbundets hemsida finns information om hur man bildar en idrottsförening, styrelsens ansvar samt stadgemall för föreningar.

Uppdaterad: 23 MAR 2017 15:27

 

Postadress:
Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765490
E-post: This is a mailto link